Τεστ Δυσανεξίας

Posted in Διατροφή on December 21, 2015

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερος κόσμος επικοινωνεί μαζί μου για τα περιβόητα τεστ δυσανεξίας και κάθε φορά νιώθω πως υπάρχουν αρκετοί ακόμα και στον δικό μας κλάδο που έχει να κάνει με την υγεία και τη σωστή διατροφή, κομπογιαννίτες που σαν μοναδικό στόχο έχουν το χρήμα.

test-disaneksias
Κυκλοφορούν άπειρες διαφημίσεις και προσφορές με ψεύτικες υποσχέσεις και θαύματα.
Ευτυχώς όμως υπάρχουν σωστοί επιστήμονες διαιτολόγοι οι οποίοι προσπαθούν να ενημερώσουν τον κόσμο και να σταματήσουν την εξαπάτησή του
Η πιο συχνή απάντηση από άτομα που έκαναν αυτά τα περιβόητα τεστ είναι «ναι αλλά εγώ το έκανα και έχασα βάρος». Ναι κιλά χάνονται αλλά αυτό γίνεται γιατί συνήθως αφαιρούνται τροφές πλούσιες σε θερμίδες οπότε αυτόματα οι ημερήσιες θερμίδες που θα καταναλώσει αυτό το άτομο μειώνονται και έτσι έχουμε απώλεια βάρους.Όμως πολλές φορές αφαιρούνται ολόκληρες διατροφικές ομάδες όπως για παράδειγμα η ομάδα των γαλακτοκομικών,πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια και έλλειψη θρεπτικών συστατικών και μετέπειτα σε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Εάν κάποιος ακολουθήσει ένα σωστό και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής που θα περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικα συστατικά και με τις σωστές θερμίδες θα δει απότελεσμα.Σίγουρα θέλει υπομονή και επιμονή όμςς το αποτέλεσμα στο τέλος είναι η καλύτερη ανταμοιβή.

 

Άρα καταλήγουμε ότι:

  • Τα τεστ δυσανεξίας δεν είναι σωστός τρόπος αδυνατίσματος
  • Δεν μπορούν να μας δείξουν ποιες τροφές μας παχαίνουν και ποιες όχι.
  • Δεν είναι τρόπος επίλυσης της παχυσαρκίας αλλά το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να βοηθήσουν σε συγκεκριμένες παθολογικές καταστάσεις

Δυσανεξια είναι η διαταραχή της φυσιολογίας του οργανισμού μετά την κατανάλωση κάποιου συγκεκριμένου διατροφικού συστατικού και οφείλεται σε προβλήματα του μεταβολισμού του συστατικού αυτού.Κλασσικά παραδείγματα είναι η δυσανεξία στη λακτόζη και η δυσανεξία στη γλουτένη.
Αντιστοίχως η πρώτη αφορά το γεγονός ότι το άτομο δυσκολεύεται να πέψει τη λακτόζη η οποία περιέχεται στα γαλακτοκομικά λόγω ανεπάρκειας ή μειωμένης δραστικότητας του ενζύμου λακτάση.Η δεύτερη αφορά το γεγονός ότι ο οργανισμός εκλαμβάνει τη γλουτένη ως «τοξικό» παράγοντα με αποτέλεσμα την καταστροφή τμημάτων του εντέρου, ουσιαστικών για τη διαδικασία της απορρόφησης.

Οπότε καλό είναι όλοι μας να ενημερωνόμαστε από καταρτσμένους ειδικούς για όλα όσα μας βομβαρδίζουν καθημερινά τα Μ.Μ.Ε. και να μαθαίνουμε τι είναι σωστό και τι λάθος για τη διατροφή μας και το κυριότερο για την υγεία μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *