Κόστος και οργάνωση του γάμου

Posted in Γάμος on February 7, 2018

"ΕΝΑΣ ΓΑΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΣΜΑΓΟΡΙΚΟΣ ΟΣΟ ΜΙΑ ΣΤΕΨΗ ΒΑΣΙΛΙΑ Ή ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΟΣΟ ΜΙΑ ΥΠΟΣΧΕΣΗ"’

Με τη φράση του αυτή, ο Σαρλ ντε Μονταλαμπέρ χτύπησε διάνα. Πραγματικά, ένας γάμος μπορεί να έχει πολλές μορφές, διαφορετικές μεταξύ τους, ανάλογα με τα θέλω, τις δυνατότητες και η διάθεση του ζευγαριού. Όποιες κι αν είναι όμως οι επιλογές σας, χρειάζεται προγραμματισμός και σωστή οργάνωση.

Μην επαναπαυθείτε στο γεγονός ότι ένας γάμος σε στενό οικογενειακό κύκλο δεν έχει πολλά έξοδα και μη θεωρήσετε ότι ο πολιτικός δεν έχει τρέξιμο. Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να καταθέσετε είναι πάνα τα ίδια, ο χρόνος που θα πρέπει να γίνουν όλα ποτέ δεν είναι αρκετός κι αν βγείτε στα καταστήματα λίγες βδομάδες πριν από το γάμο, τότε θα πληρώσετε τα διπλάσια.

Πάρτε λοιπόν μολύβι και χαρτί, σημειώστε όλα όσα είναι απαραίτητα για το δικό σας γάμο, βάλτε από την αρχή ένα οικονομικό όριο έτσι ώστε να ξέρετε πότε το πλησιάζετε επικίνδυνα κι αρχίστε τη δουλειά.

Σας παρουσιάζουμε ένα πλάνο με όλα όσα πρέπει να κάνετε (και πότε πρέπει να τα κάνετε), αλλά και τα χρήματα που θα χρειασθεί να διαθέσετε.

6 μήνες πριν

Αρχικά, κλείνετε την εκκλησία ή το δημαρχείο όπου επιθυμείτε να τελεστεί ο γάμος σας. Αμέσως μετά θα πρέπει να συγκεντρώσετε τα δικαιολογητικά που χρειάζονται. Χωρίς αυτά… γάμος δεν γίνεται.

Δικαιολογητικά εκδόσεως

Αδείας θρησκευτικού γάμου

Το πρώτο βήμα είναι να επισκεφθείτε τις ενορίες όπου ανήκετε και να προμηθευτείτε τα πιστοποιητικά αγαμίας. Γι’ αυτό, χρειάζεται να έχετε μαζί την αστυνομική σας ταυτότητα και δύο μάρτυρες.

Εν συνεχεία, πηγαίνετε τα πιστοποιητικά στη Μητρόπολη που υπάγεται η εκκλησία που θα τελέσει το γάμο σας για επικύρωση μαζί με ένα παράβολο 15 ευρώ από την εφορία. Παράλληλα, βάζετε την αναγγελία του γάμου σας σε οποιαδήποτε εφημερίδα κυκλοφορεί στην περιοχή όπου θα τελεστεί ο γάμος.

Με τα επικυρωμένα πιστοποιητικά, τη δημοσιευμένη αναγγελία κι ένα παράβολο χαρτοσήμου αξίας 15 ευρώ από το Δημόσιο Ταμείο, πηγαίνετε στην εκκλησία, όπου ο ιερέας συντάσσει την αίτηση για τις άδειες του γάμου.

Εσείς, ή κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο, προσκομίζετε τα χαρτιά στην Αρχιεπισκοπή και παίρνετε αυθημερόν τις άδειες τις οποίες επιστρέφετε στον ιερέα που θα σας παντρέψει.

Δικαιολογητικά εκδόσεως αδείας πολιτικού γάμου

Εδώ τα πράγματα είναι κάπως ευκολότερα. Θα χρειαστεί να καταθέσετε τις ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεώς σας καθώς και μια δήλωση του νόμου 1599/86 (πρώην 105) όπου θα βεβαιώνετε ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα για την τέλεση του γάμου σας και θα αναφέρετε τον τόπο κατοικίας σας (καλό θα είναι να έχετε ένα λογαριασμό μαζί σας ως αποδεικτικό στοιχείο).

Επίσης, χρειάζεται και εδώ το απόκομμα της εφημερίδας με την αναγγελία του γάμου καθώς κι ένα χαρτόσημο των 0,73 ευρώ.

Φυσικά, αν πρόκειται για δεύτερο γάμο, τότε καταλαβαίνετε ότι τα δικαιολογητικά θα είναι περισσότερα και καλό θα είναι να ζητήσετε από τον ιερέα ή τον υπάλληλο του δήμου που θα σας παντρέψει να σας διευκρινίσει τι ακριβώς χρειάζεται.

Μόλις ηρεμήσετε από όλα αυτά τα διαδικαστικά, φτιάξτε μια πρώτη λίστα καλεσμένων για να μπορέσετε να υπολογίσετε τα χρήματα που θα πρέπει να διαθέσετε στη δεξίωση κι αρχίστε να βλέπετε χώρους. Να έχετε κατά νου ότι μια ταβέρνα ζητά περίπου 15 ευρώ το άτομο, ένα εστιατόριο γύρω στα 25 ευρώ και μια αίθουσα ξενοδοχείου από 35 ευρώ και πάνω στο άτομο.

Να ξέρετε επίσης ότι τα κτήματα ενοικιάζουν μόνο το χώρο και θα αναγκαστείτε να καλέσετε cattering το οποίο θα κοστίσει τουλάχιστον 30 ευρώ (μαζί με τούρτα και κρασί). Μαζί όμως με την ενοικίαση του χώρου θα ξεπεράσετε τα 45 ευρώ.

5 μήνες πριν

Καταλήξτε στο χώρο που θα γλεντήσετε μετά το γάμο κι αφήστε μια προκαταβολή. Το ποσό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των καλεσμένων σας, αλλά συνήθως αφήνουμε το 10% του τελικού ποσού.

Ζητήστε αναλυτικό μενού, για την περίπτωση που θέλετε κάτι να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε. Αν έχετε επιλέξει cattering, προσπαθήστε να είστε ιδιαίτερα φειδωλοί γιατί η τιμή ξεφεύγει πολύ εύκολα χωρίς να το καταλάβετε!

Επίσης, αρχίστε να ψάχνετε για φωτογράφο αλλά και d.j.

4 μήνες πριν

Ξεκινήστε τις βόλτες στους οίκους νυφικών και ρίξτε μια ματιά για μπομπονιέρες και προσκλητήρια. Καλό θα είναι να έχετε μια πρώτη εικόνα του τι κυκλοφορεί στην αγορά έτσι ώστε να είναι ευκολότερη η επιλογή σας.

Κλείστε το φωτογράφο, κάντε σαφές τι ακριβώς θέλετε (ποιο μέγεθος και ποια ποιότητα χαρτιού για τις φωτογραφίες, πόσες κόπιες VHS και DVD) και συζητήστε το θέμα της τιμής. Χοντρικά, να σας αναφέρουμε ότι κάθε φωτογραφία κοστίζει περίπου 1,5 ευρώ, κάθε κόπια VHS 12 ευρώ και DVD 20 ευρώ. Ο κάθε επαγγελματίας, φυσικά, έχει το δικό του τιμολόγιο. Να ξέρετε επίσης ότι συνήθως οι φωτογράφοι κάνουν προσφορές στα ζευγάρια (στις 300 φωτογραφίες π.χ. 10 μεγεθυσμένα πορτραίτα ή το άλμπουμ του γάμου).

Τέλος, να σημειώσουμε ότι στο τραπέζι οι φωτογράφοι πληρώνονται με την ώρα, οπότε όσο περισσότερο μείνουν τόσο περισσότερο θα κοστίσουν. Ο d.j. δεν πληρώνεται με την ώρα. Είτε απευθυνθείτε σε εταιρεία είτε σε κάποιον ιδιώτη, το λιγότερο που θα σας ζητηθεί είναι 300 ευρώ και το περισσότερο 400.

3 μήνες πριν

Είναι πλέον καιρόν να καταλήξετε στο νυφικό και να το κλείσετε. Πρέπει να το κάνετε από τώρα, έτσι ώστε να έχετε όλο τον καιρό μπροστά σας για πρόβες και μικροαλλαγές. Το κόστος των νυφικών αλλάζει ανάλογα με τις προθέσεις σας. Αν έχετε σκοπό να το ενοικιάσετε θα πρέπει να υπολογίζετε από 650 μέχρι 1.300 ευρώ, ενώ οι τιμές πώλησης ξεκινούν από τα 900 και φτάνουν μέχρι τα 6.500 ευρώ. Φυσικά, καταλαβαίνετε ότι οι πιο συνηθισμένες τιμές βρίσκονται στη μέση της ψαλίδας σε κάθε κατηγορία.

Η εξόφληση γίνεται με την παράδοση, συνήθως όμως αφήνουμε μια προκαταβολή.

Γράψτε την τελική λίστα των καλεσμένων σας και δώστε την παραγγελία των προσκλητηρίων. Η τιμή τους θα εξαρτηθεί από την ποιότητα του χαρτιού, το πόσο απλό θα είναι το σχέδιο αλλά και το αν θα εκτυπωθεί με καλλιγραφικά γράμματα. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν θα βρείτε προσκλητήριο που να κοστίζει λιγότερο από 0,9 ευρώ και περισσότερο από 2,5 ευρώ. Μαζί με τα προσκλητήρια, θα πρέπει να παραγγείλετε και τα καρτελάκια για το τραπέζι, γι’ αυτό το λόγο η λίστα των καλεσμένων δεν θα πρέπει από ‘δω και στο εξής να αλλάξει για να μην τρέχετε τελευταίες μέρες να τα ξανατυπώνετε.

Καλό θα είναι να καταλήξετε και στις μπομπονιέρες. Προσπαθήστε να ταιριάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με το στυλ του νυφικού και ξεκαθαρίστε πόσα κουφέτα θα περιέχουν. Να ξέρετε ότι οι κλασικές απλές μπομπονιέρες είναι συνήθως οικονομικότερες και σπάνια υπερβαίνουν τα 80 λεπτά, οι πιο πλούσιες όμως κι αυτές που είναι στολισμένες μπορεί να κοστίσουν και 3 ευρώ καθεμία.

2 μήνες πριν

Ήρθε η στιγμή να αγχωθεί λιγάκι και ο καλός σας και να ψάξει για κοστούμι. Αν σκοπεύει να το ράψει, να ξέρετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε οικονομικό προϋπολογισμό, όπως κι εσείς να ράψετε το νυφικό σας. Τα υφάσματα, οι αλλαγές που προκύπτουν στην πορεία, οι λεπτομέρειες που θέλουμε και μπορεί να δυσκολέψουν τους μόδιστρους ανεβάζουν τις τιμές. Ζητήστε μια αρχική τιμή και υπολογίστε μια απόκλιση προς τα πάνω.

Στο εμπόριο, οι τιμές ενός γαμπριάτικου κοστουμιού ξεκινούν από τα 250 ευρώ και φτάνουν τα 1.000. Το πουκάμισό του δύσκολα θα ξεπεράσει τα 120 ευρώ, ενώ τα παπούτσια θα κοστίσουν περίπου 170 ευρώ. Μπορείτε πάντα βέβαια να ενημερώνεστε και για τις προσφορές από το discountmall

Καταλήξτε στο μαγαζί όπου θα ανοίξετε τη λίστα γάμου κι αν δεν το έχετε ήδη κάνει, αγοράστε τις βέρες σας. Οι πιο οικονομικές κοστίζουν 120 ευρώ, αλλά βέβαια μπορεί να βρείτε και κάποιες που να αξίζουν μια περιουσία.

Τέλος, ενημερώστε την κομμώτριά σας για την ημέρα και την ώρα του γάμου και αναζητήστε μακιγιέζ.

1 μήνα πριν

Αφιερώστε ένα πρωινό στο ταχυδρομείο και στείλτε τις προσκλήσεις. Βρείτε το ανθοπωλείο που θα αναλάβει το στολισμό κι εξηγήστε τους τι ακριβώς θέλετε. Εκτός από το μπουκέτο, το αυτοκίνητο, τις ανθοστήλες και τις λαμπάδες, μπορείτε να στολίσετε τα ποτηράκια του κρασιού και της σαμπάνιας, το δίσκο με τα στέφανα, την είσοδο αλλά και το διάδρομο της εκκλησίας. Οι τιμές εδώ είναι φυσικά σχετικές. Όσο πιο πολλά ζητήσετε και όσο πιο δύσκολο είναι να βρεθούν (λουλούδια εισαγωγής, για παράδειγμα) τόσο περισσότερα θα πληρώσετε. Χοντρικά, να σας πούμε ότι το μπουκέτο κοστίζει 80 ευρώ, ‘’βεντούζα’’ για το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου 50 ευρώ, οι λαμπάδες 200 ευρώ η μία (κερί, κηροστάτης και στολισμός) και οι ανθοστήλες 100 ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι οι λαμπάδες είναι έξοδο του κουμπάρου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να του κάνετε οικονομική αφαίμαξη. Ο κουμπάρος αναλαμβάνει επίσης, να πληρώσει την εκκλησία, καθώς και το κουτί που περιέχει τα στέφανα, τις μπουτονιέρες και το ποτηράκι του κρασιού (όλα αυτά πωλούνται μαζί, με την ονομασία ‘’κουτί του κουμπάρου’’). Το κόστος του δεν ξεπερνά τα 170 ευρώ.

Τέλος, καλό θα είναι να αγοράσετε τα παπούτσια σας, έτσι ώστε να έχετε όλο το χρόνο να τα φορέσετε μέσα στο σπίτι για να πάρουν τη φόρμα του ποδιού σας και να μη σας ‘’χτυπήσουν’’ την ημέρα του γάμου. Η τιμή τους θα είναι περίπου 130 ευρώ.

15 ημέρες πριν

Αρχίστε τις πρόβες με την κομμώτρια και τη μακιγιέζ κι επισκεφθείτε την αισθητικό σας. Οι πρόβες στο κτένισμα και το μακιγιάζ συνήθως είναι μέσα στην τιμή, η οποία είναι περίπου 150 ευρώ για το καθένα.

Δώστε την παραγγελία για την ενοικίαση του αυτοκινήτου που θα σας μεταφέρει και κανονίστε ποιος θα το φέρει στο σπίτι, ποιος θα το οδηγήσει και ποιος θα το επιστρέψει την επόμενη μέρα. Η τιμή ενοικίασης ενός αυτοκινήτου εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη μάρκα του. Μπορείτε να βρείτε αυτοκίνητα που κοστίζουν 150 ευρώ για μια ημέρα, αλλά, αν θέλετε λιμουζίνα, τότε θα πρέπει να βάλετε το χέρι βαθύτερα στην τσέπη.

Τέλος, αρχίστε να τηλεφωνείτε στους καλεσμένους για να επιβεβαιώσετε την παρουσία τους στο τραπέζι.

1 εβδομάδα πριν

Φτιάξτε το πλάνο της δεξίωσης, δώστε τον ακριβή αριθμό των καλεσμένων στους υπεύθυνους (προσέξτε, γιατί αν έρθουν λιγότεροι από όσους έχετε δηλώσει, θα πληρώσετε όσους έχετε δηλώσει κι αν έρθουν περισσότεροι θα πληρώσετε τους παραπάνω) και σχεδιάστε τα τραπέζια. Φροντίστε να κάνετε καλές παρέες για να δημιουργηθεί καλή διάθεση και κατά συνέπεια κέφι στη δεξίωσή σας.

Τσεκάρετε με το φωτογράφο και τον d.j. αν θυμούνται όλα όσα έχετε πει κι αν έχουν σημειώσει σωστά τον τόπο και τον χρόνο της δεξίωσης. Παραγγείλτε την τούρτα και διευκρινίστε αν το ζαχαροπλαστείο μπορεί να την μεταφέρει στο χώρο της δεξίωσης. Το κόστος της τούρτας εξαρτάται από τα κιλά της. Μια συνηθισμένη τιμή είναι 10 ευρώ το κιλό και θα υπολογίσετε ότι χρειάζεστε 10 κιλά για 100 άτομα.

Την ημέρα του γάμου

Φτιάξτε ένα καλό πρωινό και απολαύστε ένα μεγάλης διάρκειας μπάνιο για να ηρεμήσετε. Στη συνέχεια, τηλεφωνήστε στην κομμώτρια και τη μακιγιέζ για να σιγουρευτείτε ότι είναι στο δρόμο για το σπίτι σας και τσεκάρετε αν έχουν πάει το αυτοκίνητο στο ανθοπωλείο για το στολισμό. Ζητήστε από την αδελφή ή τη μαμά σας να σας ετοιμάζει τη βαλίτσα σας αν το βράδυ διανυκτερεύσετε σε ξενοδοχείο και δώστε σε κάποιον άλλο να απαντάει στο κινητό σας που σίγουρα θα χτυπάει ασταμάτητα.

Λίγο πριν φύγετε, τηλεφωνήστε στο χώρο της δεξίωσης για να βεβαιωθείτε ότι όλα βαίνουν καλώς και η τούρτα είναι στα ψυγεία τους. Τέλος, αν χρειαστεί να διανύσετε αρκετό δρόμο μέχρι την εκκλησία, μην κολλήσετε από την αρχή τη ‘’βεντούζα’’ στο καπό του αυτοκινήτου διότι κινδυνεύετε να σας πάρει ο αέρας. Προτιμήστε, να κατέβει κάποιος από τους συνοδούς και να την τοποθετήσει στο καπό λίγα μέτρα πριν φτάσετε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *